Kenteken Card
Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW geen papieren kentekenbewijs meer af, maar een kentekencard. Dit kentekenbewijs op creditcardformaat is handzaam en veiliger dan de papieren versie. De kosten voor het nieuwe kentekenbewijs blijven gelijk. De kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd. Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari 2014 bij aflevering meteen al het nieuwe kentekenbewijs. Voor een bestaand voertuig wordt een kentekencard afgegeven als dit van eigenaar wisselt en wordt overgeschreven. De kentekencard wordt afgegeven voor alle voertuigcategorieën. De verwachting is dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.
Het nieuwe kentekenbewijs vervangt het tweedelige papieren kentekenbewijs. Op de kaart staan gegevens van het voertuig en de eigenaar. Deze staan nu op 2 afzonderlijke delen. Verder heeft het kentekenbewijs een chip waarop ook gegevens staan.
De kaart maakt ook het verhandelen van 'gekloonde' voertuigen moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.
Bij het nieuwe kentekenbewijs wordt een tenaamstellingscode verstrekt die gebruikt wordt bij overschrijving, sloop of uitvoer. Het kentekenbewijs wordt centraal bij de RDW gemaakt en niet meer bij voertuigbedrijven of postkantoren. De RDW stuurt het kentekenbewijs per post naar de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar krijgt de kentekencard dus niet direct mee. Daarom hoeft tot enige tijd na de overschrijving het kentekenbewijs niet getoond te worden bij staande houding door de politie.
U kunt uw papieren kentekenbewijs niet omwisselen. Dit is ook niet verplicht vanaf 1 januari 2014. Uw papieren kentekenbewijs blijft gewoon geldig totdat vanwege een overschrijving of een andere reden een kentekencard wordt afgegeven voor het voertuig.